czwartek, 15 grudnia 2016

Dziś odchodzimy od tematu moda męska i napijemy się kawy.

Lubisz kawę?

Bo Ja bardzo to taka mała rzecz, od której nie umiem się oderwać.
A jak przygotowujesz tą swoją ulubioną, taką, do którego smaku powracasz co jakiś czas. Może się z nami podzielisz swoim przepisem. My na pewno chcemy podzielić się naszymi.



Moja ulubiona kawa to parzony z przyprawą korzenną do pierników oraz z ciepłym mlekiem.

Ale to taka kawa na szybko, a jeśli jest czas, czemu nie taką.


 5-10 min


KORZENNA KAWKA pomorze nam rano, gdy sen jeszcze widać na powiekach, a także wprowadzi nas w stan relaksu w zimowe popołudnie.



· 

Przygotowujemy sobie garnek, do którego wlewamy wodę oraz wsypujemy kawę mieloną.

Garnuszek odstawiamy na ogień na którym będzie mógł się pogotować przez kilka minut.
Podgrzewamy na małym ogniu(kiedy nie mamy czasu lepiej odpuścić sobie kawę i zrobić zwykłą), cały czas staramy się mieszać kawę która się zaparza.
Gdy powstania piana, zaczynamy dodawać nasze przyprawy nieustannie mieszając. Zostawiamy nasz napar na małym ogniu przez minutę a następnie odcedzamy przez sitko.
Na górę możemy dodać bitą śmietanę którą obsypujemy wiórkami czekolady.

Czas koło 5-7 min



Krem orzechowy rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i rozlej do 2 filiżanek. Zaparz kawę w dzbanuszku i dopełnij nią filiżanki. Możesz dodać po łyżeczce cukru. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp zmielonymi orzechami wymieszanymi z kardamonem i gałką muszkatołową.Możesz zalać w garnuszku wodę, orzechy, kardamon, gałkę muszkatołowa i kawę parzoną, gotować aż pojawi się piana(jak woda zacznie się gotować to około 1 min), potem przelać do filiżanki odcedzając sitkiem na górę dodać bitą śmietanę i posypać orzechami.

 5-10min
Gdy już masz w ręku swoją ulubioną kawę, zachęcam do poprzeglądania naszej strony, może akurat przy kawie znajdziesz coś, co Cię zainteresuje.




2 komentarze:

  1. Dobra kawa jest lepsza niż lek na ciśnienie.

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń